Mi is az a PLU kód (Price Look Up)?

Eddig nem nagyon foglalkoztunk vele.
DE! van egy szoftver, az Edikio programcsomagban, ahol ez egy kitölthető mező.

 

Mit nézzünk négy vagy ötjegyű? Génmanipulált?

Érdemes elolvasni az alábbi cikket:

Szoktad nézni a gyümölcsökön, zöldségeken a PLU kódot?

A tojások vásárlásánál, már egész régen figyelem a kódokat, mert szeretek szabad tartású baromfi alól érkezettet vásárolni.

4.2

Nincs ez másképp jó ideje már a gyümölcsökkel és zöldségekkel sem.
A PLU kód az egyik legfontosabb tanulmányozni valóm vásárláskor.
A legtöbben nem is tudják milyen fontos információt mulasztanak el, ha nem keresik rajtuk a matricát, amelyen a számokat találják. Ugyanis ez segít meghatározni, hogy a terméket genetikailag módosították-e, szerves vagy előállított műtrágyával kezelték-e, használtak-e gombaölőt vagy gyomirtót termesztése alatt.

4

EZEKET JEGYEZD MEG!

  1. Azt a terméket, amelyen négyjegyű kódot találsz, amely 3-mal vagy 4-gyel kezdődik (3000-4000 sorozat) leginkább hagyományosan termesztett gyümölcsről-zöldségről van szó. Mondjuk inkább, hogy nem minősített termék. Például a banánon általában 4011-est látsz.
  2. Ha öt számjegyből álló sort látsz, és az első a “8”, a termék genetikailag módosított. A címkén a géntechnológiával módosított banán (GE-genetikailag GMO) a 84.011-es számot viselné.
  3. Ha az ötjegyű szám 9-sel kezdődik, a termék organikus azaz bio. Az organikus banán címkéjén ezt a sort látod: 94.011.
    ORGANIKUS (BIO/ÖKO)
    Organikus (bio/öko) az a mezőgazdasági rendszer, ami csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyag gazdag készítményeket állít elő.

Az úgynevezett PLU-kódok röviden így néznek ki:

0 — nem minősített termék (ide tartoznak a hagyományos körülmények között termesztett termékek),
8 — génmódosított termék,
9 — biotermékek.

 

Az Environmental Protection Agency arra figyelmeztet, hogy a peszticidek fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a “születési rendellenességek, idegkárosodás, rák és egyéb hatások, amelyek akkor jelentkeznek ha hosszú ideig fogyasztja őket valaki.” A gyermekek különösen veszélyeztetettek növényvédő szerek bevitelekor.

Fontos kiegészítésnek tartom azonban az Urbanlegends hozzáfűznivalóját, ugyanis ezekről máshol nem szól a fáma:
Az elsősorban inkább a szállítók és kereskedők informálását segítő számsor nem jelenti azt, hogy a fogyasztók feltétel nélkül hagyatkozhatnak rá például egy génmódosított termék elkerülésekor. Először is: a PLU-kódok használata opcionális, és sok termék nem is szerepel a rendszerben. Ha például egy génmódosított termék gyártója fél attól, hogy terméke ezen információ ismeretében kevésbé lesz vonzó, megtagadhatja terméke PLU-kóddal való ellátását. Másodsorban pedig az első számjegy közlését is megtagadhatják, így az ő génmódosított termékük kódja is négyszámjegyű lesz, vagyis nem árulja el a termék keletkezésének körülményeit.

A Snopes cikke szerint a PLU-rendszer egyelőre egy kiforratlan szisztéma, és tudomásuk szerint nem is nagyon volt gyártó, amely termékét önkéntesen 8-as kezdődőszámmal jelölte volna meg.

Tehát marad a remény. De ha mégiscsak 8-ast látsz egy terméken, feltétlenül dobd el azonnal! Viszont ragadd magadhoz a 9-sel kezdődőeket nyugodtan.

(forrás: http://illuzio.cafeblog.hu/2015/10/23/szoktad-nezni-a-gyumolcsokon-zoldsegeken-a-plu-kodot/)